AviX uutisia, järki ja sukset luistamaan


Hei ja hyvää alkanutta vuotta 2018.

Täällä työt jatkuvat työmenetelmien, prosessien, tuotteiden ja palveluiden kehittäjien sekä AviX ohjelmien kanssa.

HYVÄÄ ASIAKASPALAUTETTA

Tällä viikolla tunnetun ja korkeatasoisen asiakasyrityksen prosessin kehitysasiantuntija antoi palautetta. Hän kertoi heidän työntekijän kommentoineen ”hyvä että tulee vihdoin järkeä tekemiseen”. AviX SMED video-analyysejä ja suunnitelmia oli käsitelty yhteistyönä ja hyviä uusia tekotapoja oli löydetty.

Myös se on hyvää, että nyt perehdyttäjät kouluttavat uudelle työntekijälle yhden hyvän tekotavan, eikä esimerkiksi kolmea erilaista. Tämä on aiemmin hidastanut oppimista ja aiheuttanut ylimääräisiä kysymyksiä. Mukava kuulla ja kiitos palautteesta.

SMED tulee sanoista “Single-Minute Exchange of Die”. Se tarkoittaa suunnitteluperiaatetta, jolla esimerkiksi koneiden asetukset ja tuotevaihdot tehdään nopeasti. Tunnettu esimerkki on F1 varikon renkaanvaihto. Teollisuudessa ja muussakin toiminnassa SMEDin käyttö mahdollistaa pienerien tehokkaan tuotannon ja joustavan asiakaspalvelun.

Tänä vuonna on ehtinyt tulla hyvää palautetta myös kokoonpanotöiden ja linjabalansoinnin kehittäjiltä. Useat asiakkaat ovat huomanneet AVIX hyödyt. Asiakkailla on erilaisia casejä, joidenkin kokoonpanoajat ovat olleet minuutteja ja joidenkin kymmeniä tunteja. Tyypillistä ovat hyvin varioituvat ja vaativat tuotteet. Näitäkin palautteita on ollut mukava kuulla, kiitos.

AVIX INFOA

AviX ohjelmien perheessä on visuaalisia ja automatisoituja työkaluja kehittäjien tarpeisiin, analysointiin, suunnitteluun, perehdyttämiseen ja työohjeiden tekoon. Käyttötyylin voi valita hyvin joustavasti.

Visuaalisuus tarkoittaa mm. videoiden, CAD- ja valokuvien hyödyntämistä. Myös muita tuote- ja prosessitietoja voidaan hyödyntää tehokkaasti.

Visuaalisuus helpottaa faktojen ymmärtämistä, monenlaisia keskusteluja ja yhteistyötä.

Automatisoidut toiminnot tarkoittavat datan tehokasta hyödyntämistä moneen tarkoitukseen. Tämä nopeuttaa kehittäjien, kouluttajien ja dokumentoijien työn rutiinivaiheita.

AVIX UUTISIA

Ennakko-infoa uusista ominaisuuksista, näihin palataan tarkemmin lähiaikoina.

– Web-käyttöliittymä AviX analyysien ja työohjeiden katseluun (”analyysi-viewer” ja video-työohjeiden teon ja katselun tehoratkaisu)

– Pikahaku-filtteri täydentyy ja se tukee entistäkin paremmin mm. hukan poistoa, osaamisen kehittämistä, ja tuote- ja prosessistandardisointia.

– Visuaalisuus ja laajojen analyysien laskentateho paranevat edelleen (mm. 64 bit versio)

JÄRKEÄ

Silmiin osui vähän aikaa sitten 2017 tehty mielenkiintoinen selvitys. Siinä vertailtiin erilaisten työohjeiden vaikutusta oppimiseen, työn tekoaikaan ja virheiden määrään. Vertailussa olivat mukana perinteinen teksti + kuvat ohje, video-ohje, ja keinotodellisuudella toteutettu ohje. Työohjeiden koekäyttäjät olivat työn suhteen amatöörejä.

Aika- ja virhemittarilla selvästi parhaaksi todettiin video-työohje. Sitä käyttäneiden tekoaika oli keskimäärin nopein ja tekoaikojen vaihtelu oli merkittävästi pienempi kuin toiseksi tulleen teksti + kuvat ohjetta käyttäneiden. Virhemäärän suhteen video-ohje oli ylivoimaisesti paras.

RYHTIÄ

Olympialaiset ovat alkamassa, joten tuli taas mieleen edesmenneen sukulaisrouvan ohje. ”Vedä napa kohti selkärankaa, siitä hyvä ryhti alkaa”. Hän oli saanut ohjeen jumpparyhmässään Jyväskylässä.

Toisenlainenkin ohje on samaan tarpeeseen. Mannerheim oli nimittäin tunnettu hyvästä ryhdistä vielä korkeassakin iässä. Kun ryhdin salaisuutta tiedusteltiin kenraali Airolta, saatiin vastaus, että Mannerheim laittoi aamulla ensitöikseen viisi sikaria rintataskuun. Sitten oli pakko pysyä suorana, jotta sikarit eivät taitu.

Hyviä hiihtokelejä kaikille.

Autan mielelläni kysymyksissä.

Ystävällisin terveisin
Samuli Vuorinen
samuli.vuorinen(at)cimteam.fi
P. 0400 700263